In dit artikel wil ik graag wat meer vertellen over de ingrediëntenlijst~, die op elk verzorgingsproduct staat vermeld (of in de bijsluiter). Het is in Nederland verplicht om op deze lijst, ook wel INCI genoemd, aan te geven wat er precies in de producten zit. Je wilt namelijk kunnen achterhalen of het goed of slecht voor de huid is en of je er allergisch voor bent of gevoelig op kunt reageren. Maar word je in de praktijk echt wijzer van de ingrediëntenlijst?

NAMEN WORDEN VERZONNEN

Helaas: je kunt helemaal niets met de ingrediëntenlijst, want ten eerste worden de namen van de bestanddelen simpelweg verzonnen door producenten. Het is hierdoor dus totaal niet duidelijk hoe het product chemisch is opgebouwd. Als argument waarom de namen op de lijst worden verzonnen, in plaats van het werkelijk vermelden van de chemische naam, wordt opgevoerd dat de consument ‘toch niet geïnteresseerd’ zou zijn of omdat het ‘onbegrijpelijk’ zou worden. Kortom, je kunt dus nooit écht achterhalen wat er in een product zit.

GEEN EENDUIDIGHEID

Een mooi voorbeeld is dat alle geur- en reukstoffen worden aangeduid als ‘parfum’. Als je dus reageert op een bepaald product, weet je dus nog steeds niet waaróp precies. Het is namelijk echt niet zo dat je op álle geurstoffen reageert, want dan zou je geen leven meer hebben! Vrijwel alles om ons heen heeft een geur. Daarbij komt dat geurstoffen tegenwoordig als ‘parfum’ moeten worden vermeld, terwijl het voorheen ‘aroma’ heette, een term die nu weer verboden is. Oftewel, benamingen kunnen in de loop der jaren ook weer veranderen. Daarnaast kunnen ook dezelfde grondstoffen weggeschreven worden onder verschillende namen, omdat iedere producent hier dus vrij in is. Eenduidigheid is dus ver te zoeken.

VERVUILDE BESTANDDELEN

Eén van de belangrijkste punten als het gaat om onduidelijkheid van de INCI, is dat er niet op staat vermeld welke zuiverheid en kwaliteit de stoffen hebben. Is een, in principe ‘goede’ stof, vervuild, dan kun je er alsnog op reageren. Met deze ‘vervuilde’ inhoudsstoffen, zoals dierlijke eiwitten, resten pesticiden en zware metalen, wordt op de ingrediëntenlijst geen rekening gehouden. Hieronder beschrijf ik enkele voorbeelden:

Lanoline: allergeen of mooi natuurproduct?

Laten we lanoline als voorbeeld nemen. Zuiver toegepast, is het een prachtig product voor de huid, omdat het bijna overeenkomt met ons eigen talg. Echter, er wordt veel lanoline toegepast, die zeer allergische componenten bevat. Lanoline, ook bekend als wolvet, komt van de schapenhuid. Staan de schapen in een vervuild milieu of juist hoog in de bergen met zuivere lucht, dat maakt een belangrijk verschil. Ten onrechte wordt lanoline als geheel dus als ‘allergeen’ opgevoerd, terwijl het alleen de vervuilde stoffen zijn die dit mooie natuurlijke product ‘slecht’ voor de huid maken.

Hyaluron: groot of klein maakt verschil

Nog een onduidelijkheid: op de INCI staat ook niet precies de omvang van de stoffen. Neem hyaluron, een stof die vrijwel overeenkomt met ons eigen zweet. Het reguleert onze vochtbalans, waardoor de huid koel en soepel blijft en minder droog wordt. Hyaluron komt van nature voor in onze huid, maar dieper, namelijk in de 2e huidlaag. Verzorgingsproducten mogen echter niet doordringen naar deze 2e huidlaag, omdat er dan allergische reacties kunnen ontstaan. Ze moeten dus óp de huid blijven. Als de stof grof moleculair is (grote bestanddelen), blijft deze mooi op de huid liggen en doet het goed zijn werk. Het wordt pas gevaarlijk als deze stof klein is en door de huid heen penetreert. Helaas weten we dat niet, omdat het niet te lezen is in de bijsluiter.

Glycerine: niet te hoge concentratie

Op de ingrediëntenlijst staat ook veelal niet de hoeveelheid van een bepaalde stof vermeld. Wel weten we: hoe eerder op de lijst genoemd, hoe meer ervan in zit. Als voorbeeld neem ik glycerine, een natuurlijk onderdeel van onze huidvetten, die vocht mooi reguleert. Belangrijk is echter dat de concentratie van glycerine in een product niet meer dan 3% moet zijn, anders gaat het juist vocht onttrekken en droogt de huid extra uit! Producten die dus hoog in concentratie zijn, zijn erg vet, wat wel lekker aanvoelt, maar uiteindelijk de huid juist droger maken!

‘IS MIJN PRODUCT GOED?’

Antwoord geven op de vraag wat er wel en niet in verzorgingsproducten zou moeten zitten, kan ik wel. Maar als je mij vraagt of het door jou gebruikte product ‘goed’ is, dan kan ik dat dus niet helder beantwoorden, omdat het onmogelijk is om exact te weten wat erin zit. Ik weet wel dat aan de producten waarmee ik werk (Rosel Heim) bijzonder veel aandacht wordt besteed door de makers. De producten zijn huididentiek, de inhoudsstoffen zijn zuiver en van hoge kwaliteit, waardoor allergische reacties nagenoeg uitgesloten zijn.

Wil je meer informatie over veilige, niet-schadelijke verzorgingsproducten en huidverbeterende behandelmogelijkheden? Neem contact op met Dermalavie!

 In mijn volgende blog vertel ik meer over eerlijke informatie, maar ook over de leugens die ons worden voorgehouden met betrekking tot huidverzorgingsproducten.