Eerlijke informatie over producten en huidverzorging, waar vind je die? Op internet of in een winkel, via een arts of huidspecialist? We kunnen online zelf heel veel informatie opzoeken, maar hoe weet je nu of het klopt wat je leest? Is de bron betrouwbaar? Is het wetenschappelijk onderzocht? Berust het op eigen ervaring? Je kunt ook advies vragen in een parfumeriezaak, drogisterij of bij de apotheek, maar weten zíj exact wat goed is voor jouw huid?

VAN FABRIEK NAAR DE BADKAMER

Vergeet niet dat het bij veel informatiebronnen vooral om de verkoop gaat en niet zozeer om jouw huid écht te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat het wordt verkocht, wordt het product zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor de consument. Bovendien moet een product lang houdbaar blijven. Het wordt in de fabriek gemaakt, in een magazijn opgeslagen, over lange afstanden getransporteerd, waarna het vervolgens opnieuw wordt opgeslagen. Ook staan de producten weer een bepaalde tijd in de winkel en is het belangrijk dat de consument het product ook thuis nog kan bewaren, zeker wanneer er acties zijn als ‘twee potten voor de prijs van één’. Je kunt dus wel nagaan dat verzorgingsproducten sterk geconserveerd moeten zijn! En helaas… zijn vrijwel de meeste conserveringsstoffen schadelijk voor de huid.

VALSE BELOFTES

Alles draait om eerlijke informatie. Beloftes als ‘minder rimpels na gebruik van deze crème’ kunnen simpelweg nooit waar zijn en eigenlijk weten we dat allemaal. Of de crème moet de huid zó beschadigen dat er geen vel meer op zit en dan zijn inderdaad ook de rimpels weg. Een verzorgingsproduct moet stoffen bevatten, die de huid herkent en goed kan verwerken. Je huid wordt hiermee gevoed, beschermd tegen uitdrogen en soepel gehouden. Maar wees eerlijk en beloof (én geloof) geen onzin.

PERSOONLIJK ADVIES, WANT IEDEREEN IS ANDERS

Het is van essentieel belang om per individu te kijken wat goed is en werkt voor de huid. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar het huidtype (vet, droog of vochtarm), maar ook naar hoe iemand leeft, waar hij/zij werkt, wat er wordt geconsumeerd en hoe het zit met stress, medicatiegebruik en blootstelling aan de zon. Want al deze factoren hebben direct zichtbaar effect op de huid. Hoe moet vervolgens deze huid worden verzorgd? Kun je daar zelf achter komen door erover te lezen? Weet die mevrouw in de winkel daar genoeg van? Ik denk dat je beter een huiddeskundige kunt zoeken, die je jouw huid toevertrouwt, die weet hoe jouw levensomstandigheden zijn en hoe jouw specifieke huid wel en juist niet verzorgd moet worden.

SPOOKVERHALEN OP DE VERPAKKING

Naast advies van een deskundige, kunnen we ook de verzorgingsproducten zelf bekijken. Om een product te beoordelen op zijn informatie, is het belangrijk te weten welke ‘verhalen’ op de verpakking worden vermeld. Onderstaande termen zijn bijvoorbeeld niet bij wet vastgelegd en mogen dus vrij worden gebruikt.

Dierproefvrij

Als op een product ‘dierproefvrij’ staat, is dat een leugen. Want álle stoffen, die bekend zijn en gebruikt worden in huidproducten zijn (indirect) op dieren getest! Wel kan het zo zijn dat het uiteindelijke product niet getest is op dieren.

Dermatologisch getest

Het klinkt prettig en vertrouwd, dat het product getest is door (huid)artsen. Echter, fabrikanten mogen deze term vrij gebruiken, dus daarom weten we niets over het onderzoek en of dit überhaupt wel heeft plaatsgevonden. Een onbetrouwbare term dus, die niets zegt over de kwaliteiten van het product.

Zonder conserveringsmiddelen

Een product zonder conservering kan niet! Alle stoffen gemengd bij elkaar, met water en vetten, gaan op den duur schimmelen. Vergelijk het met voeding: verse voeding is beperkt houdbaar. Zo werkt het ook met crèmes en andere verzorgingsproducten. Het gaat erom hóe het wordt geconserveerd. Om producten houdbaar te maken, kan men conserveren met ‘huidvriendelijke’ middelen, maar ook met slechte stoffen, die ronduit gevaarlijk zijn voor de huid (en het lichaam).

Hypo-allergeen

‘In deze crème zit niets, het doet niets en kan de huid dus niet schaden.’ Oftewel, de zogenaamde hypoallergene crèmes voor mensen die ‘nergens’ tegenkunnen. Ik vraag me dan af: waarom gebruik je überhaupt een crème als er niets in zit en het niets doet? Bovendien kun je áltijd ergens allergisch op reageren. Er zijn inderdaad stoffen, die in de basis niet allergisch werken, maar zeg nooit ‘nooit’.

Wil je echt eerlijke informatie over de huid en huidverzorging? Neem contact op met Dermalavie!

Mijn volgende blog zal gaan over de zon en de bescherming voor de zon. Over dat we zo angstig worden gemaakt voor deze natuurlijke bron en goede en slechte anti zonnebrandmiddelen.